kāposts
kàpuõsts [C.], kàpuôsts [PS., Wolm.],  der Kohl (brassica oleracea): kāpuostus cirst od. nuoņemt,  der Kohn abnehmen. kāpuostus apsist,  den Kohl behäufeln. Sprw.: kāpuosta galva ir arī galva. tam ir kāpuostu galva. kamē̦r kāpuosti uzaugs, gaļa ve̦ca paliks. tas nav ne putra, ne ķapuosti. baltie kāpuosti  Weisskraut; brūnie k.,  Braunkohl Mag. IV, 2, 119; biešu kāpuosti,  eine Suppe aus Beetenblättern Kand.; dze̦guzes kāpuosti,  Sauerklee; galviņu k.,  Kopfkohl (brassica oleracea); jūŗas k., crambe maritima; pīļu k. A. XX, 543; puķu k.,  Blumenkohl; rubeņa od. teteŗa k.,  Ruten, Prügel: es uzmeklēju teteŗa kāpuostus A. XVI, 835; zaķu k.,  Sauerklee (oxalis acetosella) Mag. IV, 2, 81;  Haselwurz (asarum europaeum) Konv. 2 3539. [Nebst li. kopũstas und estn. kābustas zunächst aus r. капуста; vgl. Berneker Wrtb. I, 486.]
Avots: ME II, 194
Avots: ME II, 194